Tips

VisVishandel de Beer heeft voor u een aantal tips geselecteerd die voor u waarschijnlijk van pas kunnen komen en onze producten nog beter bij u bevallen!

Hoeveelheid per persoon

Het is altijd lastig om precies te weten welke hoeveelheid vis je nodig hebt voor het bereiden van een maaltijd.

Hieronder hebben wij enkele richtlijnen;

 • Hele vis: 200-250 gram p.p.
 • Moten of Filet: 150-200 gram p.p.
 • Verse Mosselen: 1Kg p.p.
 • Gepelde Garnalen: 125-150 gram p.p.
 • Garnalen voor een Coctail: 75-100 gram p.p.

 • Bekijk meer

  Bewaren

  Door vis goed te bewaren blijft de kwaliteit en smaak behouden. Vis is een vers product en daarom is het belangrijk dat onderstaande regels nageleefd worden:

  1. Onderbreek de koelketen niet. Dit houdt in dat u vis niet lang ongekoeld moet laten. Koop daarom vis het liefst aan het einde van uw boodschappen of laat ze thuis bezorgen.Doe ze gelijk in de koelkast.
  2. Bewaar vis altijd in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 7 °C. Een temperatuur van 4 °C heeft echter de voorkeur aangezien het aantal bacteriën zich dan minder snel vermenigvuldigt.
   Houdt rauwe en bereide producten gescheiden van elkaar.
  3. Verse vis kunt u het beste zo vers mogelijk eten. Bewaar vis liever niet langer dan een dag, hooguit twee dagen. Haal bij ‘vuile’ vis altijd de ingewanden eruit. Op voorverpakte vis staat een uiterste houdbaarheidsdatum.

  Invriezen
  Bewaar diepgevroren vis tot gebruik in de vriezer. Witvissoorten kun je zo max. 12 maanden bewaren mits het op de juiste temperatuur bewaard wordt, voor uitgebreidere informatie verwijzen wij u naar het etiket van het door u gekochte product. Zelf ingevroren vis kunt u maximaal 3 maanden bewaren.


  Bekijk meer

  Voorbereiden

  Schoonmaken

  Spoel verse visfilet en garnalen altijd af met water. Haal ingewanden eruit door de buik open te snijden, van achteren naar voren (begin bij het gaatje). Wilt u de kop eraan laten haal dan ook de kieuwen eruit. In de buikholte zit tegen het graat een zwart of wit vliesje, snij deze eruit en spoel het bloed van het graat. Haal de ook de zwarte vliesjes aan de buikwammen eraf. Spoel de vis nogmaals met water.

  Paneren

  Met een lekker korstje heeft de vis vaak net iets meer smaak en blijven smaakvolle sappen bewaard en droogt de vis bij bereiding niet uit. Er zijn diverse paneermethoden te bedenken om vis een smakelijk jasje te geven. Haal de vis voordat u hem paneert even door een losgeklopt ei of eiwit en laat de paneerlaag vijf minuten intrekken voor u de filet bakt. Hieronder de verschillende manieren van paneren:

  1. Bloem
   1. Met bloem is de traditionele methode en heel eenvoudig: gewoon de vis door de bloem halen en vervolgens bakken. Voor de variatie kunt u de bloem mengen met wat verse kruiden.
  2. Paneermeel
   1. Haal de vis voor een extra knapperig korstje tweemaal door het ei en paneermeel. Voor een pittig resultaat smeert u de filets eerst met van sambal en citroensap in voor u ze paneert. Er is ook kant & klare visbloem te verkrijgen maar deze zijn vaak alleen in bulk-verpakkingen leverbaar en geschikt voor de vishandel. Deze zijn veel duurder dan uw eigen gemaakte paneer.
  3. Broodkruimels
   1. Haal de vis eerst door ei en paneer hem vervolgens met het broodkruim van gemalen oude witte boterhammen. U kunt hiervoor ook verse boterhammen roosteren en vervolgens malen.
  4. Cornflakes
   1. Cornflakes geven een extra knapperig resultaat. Meng fijngehakte cornflakes met een losgeklopt ei en haal daar de visfilets doorheen.
  5. Parmezaanse kaas
   1. Haal de vis eerst door een ei en vervolgens door de Parmezaanse kaas. Voor het bakken even laten rusten.

  Bekijk meer

  Koken en bakken

  Bakken

  Kleine vissen, moten vis en visfilet kunnen worden gebakken in de boter of olie. Een combinatie, half boter / half olie, kan ook. De vis moet op redelijk hoog vuur en niet al te lang gebakken worden. Daarom is het belangrijk dat het vet goed heet is. Vis kan zonder toevoegingen gebakken worden of met een krokant korstje. Hiervoor hoeft de vis alleen maar door de bloem gewenteld te worden.

  Grillen

  Stevige vis kan heel goed geroosterd worden op een grillplaat of in een grillpan. Die ribbels zorgen voor de mooie bruine strepen op de vis. Het is bij grillen heel belangrijk dat grillpan of -plaat goed voorverwarmd is. Deze moet echt gloeiend heet zijn, neem hier dus de tijd voor. Voor een grote, dikke grillplaat kan dit bijvoorbeeld wel tien minuten duren. Bestrijk daarna de pan of plaat met wat olie. Ook de vissen moeten met wat olie ingevet worden. Keer de vis pas om wanneer de geroosterde kant min of meer vanzelf loslaat als je de spatel eronder schuift.

  Pocheren

  Bij pocheren wordt vis gegaard in veel vocht, bijvoorbeeld visbouillon, of water met witte wijn en kruiden. Er wordt geen vet gebruikt en dat is dus gezond. Breng voldoende vocht, bijvoorbeeld visbouillon, aan de kook. De vis moet ruim onder het vocht staan. Leg de schoongemaakte vis voorzichtig in de pan, breng het vocht op een hoog vuur weer tegen de kook aan, dus niet echt koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de vis zachtjes gaar worden. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte. Een dunne visfilet is in circa 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele vis als forel heeft circa 10 minuten nodig.

  Vis in de Oven

  Verwarm de oven voor op 200 °C. Voor dikkere stukken kunt u de oven beter op 175 °C zetten. Doe de vis in een ovenschaal en schenk wat vocht op de bodem, bijvoorbeeld visbouillon, wijn, of (olijf)olie om te voorkomen dat de vis uitdroogt. Vis is redelijk snel gaar in de oven: dunne visfilets moeten ongeveer 5 tot 10 min. in de oven, dikkere stukken 20 tot 25 minuten. Wanneer de vis bruin van kleur is maar nog niet gaar, bedek de schotel dan met aluminiumfolie. Denk niet te moeilijk bij het bereiden van vis en probeer zelf eenvoudig te variëren. Probeer hierbij eens de verschillende mini-strooibusjes van Verstegen, deze zijn allemaal zéér geschikt voor vis.

  Gourmetten

  Verse vis is snel klaar. Vandaar dat vis bij uitstek geschikt is voor het gourmetten (of steengrillen). Hiervoor kunt u alle gefileerde vissoorten gebruiken. Snijd de filets in kleine stukjes of plakjes, kruid ze naar smaak en bak ze -om en om- gaar in de gourmetpannetjes. Gekookte mosselen en garnalen zijn al gaar en hoeven alleen nog maar even kort opgebakken te worden.


  Bekijk meer

  Visgebieden

  Bij onze kraam ontvangt u een prijskaartje waarop linksonder een visje staat, met daarin een nummer. Middels de afbeelding hierlangs kunt u zien waar uw vis vandaan komt en waar hij dus gevangen is!

   


  Bekijk meer