Koken en bakken

Bakken

Kleine vissen, moten vis en visfilet kunnen worden gebakken in de boter of olie. Een combinatie, half boter / half olie, kan ook. De vis moet op redelijk hoog vuur en niet al te lang gebakken worden. Daarom is het belangrijk dat het vet goed heet is. Vis kan zonder toevoegingen gebakken worden of met een krokant korstje. Hiervoor hoeft de vis alleen maar door de bloem gewenteld te worden.

Grillen

Stevige vis kan heel goed geroosterd worden op een grillplaat of in een grillpan. Die ribbels zorgen voor de mooie bruine strepen op de vis. Het is bij grillen heel belangrijk dat grillpan of -plaat goed voorverwarmd is. Deze moet echt gloeiend heet zijn, neem hier dus de tijd voor. Voor een grote, dikke grillplaat kan dit bijvoorbeeld wel tien minuten duren. Bestrijk daarna de pan of plaat met wat olie. Ook de vissen moeten met wat olie ingevet worden. Keer de vis pas om wanneer de geroosterde kant min of meer vanzelf loslaat als je de spatel eronder schuift.

Pocheren

Bij pocheren wordt vis gegaard in veel vocht, bijvoorbeeld visbouillon, of water met witte wijn en kruiden. Er wordt geen vet gebruikt en dat is dus gezond. Breng voldoende vocht, bijvoorbeeld visbouillon, aan de kook. De vis moet ruim onder het vocht staan. Leg de schoongemaakte vis voorzichtig in de pan, breng het vocht op een hoog vuur weer tegen de kook aan, dus niet echt koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de vis zachtjes gaar worden. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte. Een dunne visfilet is in circa 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele vis als forel heeft circa 10 minuten nodig.

Vis in de Oven

Verwarm de oven voor op 200 °C. Voor dikkere stukken kunt u de oven beter op 175 °C zetten. Doe de vis in een ovenschaal en schenk wat vocht op de bodem, bijvoorbeeld visbouillon, wijn, of (olijf)olie om te voorkomen dat de vis uitdroogt. Vis is redelijk snel gaar in de oven: dunne visfilets moeten ongeveer 5 tot 10 min. in de oven, dikkere stukken 20 tot 25 minuten. Wanneer de vis bruin van kleur is maar nog niet gaar, bedek de schotel dan met aluminiumfolie. Denk niet te moeilijk bij het bereiden van vis en probeer zelf eenvoudig te variëren. Probeer hierbij eens de verschillende mini-strooibusjes van Verstegen, deze zijn allemaal zéér geschikt voor vis.

Gourmetten

Verse vis is snel klaar. Vandaar dat vis bij uitstek geschikt is voor het gourmetten (of steengrillen). Hiervoor kunt u alle gefileerde vissoorten gebruiken. Snijd de filets in kleine stukjes of plakjes, kruid ze naar smaak en bak ze -om en om- gaar in de gourmetpannetjes. Gekookte mosselen en garnalen zijn al gaar en hoeven alleen nog maar even kort opgebakken te worden.