Voorbereiden

Schoonmaken

Spoel verse visfilet en garnalen altijd af met water. Haal ingewanden eruit door de buik open te snijden, van achteren naar voren (begin bij het gaatje). Wilt u de kop eraan laten haal dan ook de kieuwen eruit. In de buikholte zit tegen het graat een zwart of wit vliesje, snij deze eruit en spoel het bloed van het graat. Haal de ook de zwarte vliesjes aan de buikwammen eraf. Spoel de vis nogmaals met water.

Paneren

Met een lekker korstje heeft de vis vaak net iets meer smaak en blijven smaakvolle sappen bewaard en droogt de vis bij bereiding niet uit. Er zijn diverse paneermethoden te bedenken om vis een smakelijk jasje te geven. Haal de vis voordat u hem paneert even door een losgeklopt ei of eiwit en laat de paneerlaag vijf minuten intrekken voor u de filet bakt. Hieronder de verschillende manieren van paneren:

 1. Bloem
  1. Met bloem is de traditionele methode en heel eenvoudig: gewoon de vis door de bloem halen en vervolgens bakken. Voor de variatie kunt u de bloem mengen met wat verse kruiden.
 2. Paneermeel
  1. Haal de vis voor een extra knapperig korstje tweemaal door het ei en paneermeel. Voor een pittig resultaat smeert u de filets eerst met van sambal en citroensap in voor u ze paneert. Er is ook kant & klare visbloem te verkrijgen maar deze zijn vaak alleen in bulk-verpakkingen leverbaar en geschikt voor de vishandel. Deze zijn veel duurder dan uw eigen gemaakte paneer.
 3. Broodkruimels
  1. Haal de vis eerst door ei en paneer hem vervolgens met het broodkruim van gemalen oude witte boterhammen. U kunt hiervoor ook verse boterhammen roosteren en vervolgens malen.
 4. Cornflakes
  1. Cornflakes geven een extra knapperig resultaat. Meng fijngehakte cornflakes met een losgeklopt ei en haal daar de visfilets doorheen.
 5. Parmezaanse kaas
  1. Haal de vis eerst door een ei en vervolgens door de Parmezaanse kaas. Voor het bakken even laten rusten.